Giftige planten & Longbloeding

Giftige planten

Jacobskruid

Jacobskruid bevat een stofje dat kan zorgen voor ernstige leverbeschadiging. In het land laten de paarden deze plant staan, wanneer deze echter in het hooi verdwijnen kan het paard deze plant er niet uit selecteren en eet het dan wel op. Door het stofje wat deze plant bevat gaat de lever zichzelf vergiftigen, zo erg dat het paard dan ook niet beter word. Dit komt vooral voor bij langdurige inname en een grote hoeveelheid in 1 x. Bij  een lichte/ weinige inname zorgt het voor een kleine  ontsteking, en bij de meest ernstige vorm is het einde veelal niet goed.

Symptomen

Bij een kleine hoeveelheid inname: het paard krijgt een lichte ontsteking en kan als gevolg hebben dat de leverfunctie stopt.

Bij grotere hoeveelheid inname: het paard is sloom en een verhoogde Ademhaling en pols frequentie, met de dood als gevolg

Bij chronische vergiftiging: het paard kan last krijgen van geelzucht, het paard is sloom en vermagert heel snel. Daarnaast kan het in de verloop van de ziekte klachten krijgen die te maken hebben met de hersenen, zoals een zwakte in de achterhand, wankelen, in cirkels lopen en zichtproblemen.   

Bastaardklaver  

Bastaardklaver komt vooral voor in zure weilanden en is geheel giftig. Deze plant bevat het meeste gif tijdens de lente en op land waar veel vocht is, maar ook wanneer het tot hooi of kuil gemaakt is blijft het giftig. De dierenarts kan goed omgaan met deze vergiftiging mocht er op tijd gehandeld worden. Wanneer de vergiftiging al langer aanhoud  zijn de vooruitzichten niet zo goed.

Symptomen

Het paard krijgt last van leverbeschadiging en fotosensibilisatie, dit uit zich vooral in zwelling, roodhuid op de huid (vooral witte huid), zwelling rondom en bij het hoofd, schuwheid voor het licht .

Ernstige gevallen: er kan geelzucht ontstaan, het paard kan dwangmatig rondjes gaan lopen of de hoofd tegen de muur drukken.

Buxus

De plant die vooral veel word gebruikt als heggen, zowel de loof als de bast en de zaden zijn enorm giftig. Dit geld voor gedroogd en vers. Ongeveer 750 g van de buxus is al dodelijk voor een paard. de giftige stoffen zorgen voor onderdrukking bij de hersenen en beschadiging aan de lever.

Symptomen

Heftige diarree, koliek, braakneigingen, krampen en beven. Het paard kan ook gaan liggen of wankelen. Het paard kan door deze plant binnen een half uur komen te overlijden. Als het dier het toch heeft gegeten probeer het dan rustig te houden en bel gelijk de veearts, deze heeft hier een speciaal laxeermiddel voor.

Longbloeding

Dit treedt vaak op bij paarden die een zware inspanning verrichten, de zware inspanning heeft een versnelde ademhaling en een hoge bloeddruk, doordat de bloedvaatjes in de longen heel dun zijn kunnen deze heel gemakkelijk knappen. Ook een zware val of een aanvaring met een voorwerp kan ook een longbloeding veroorzaken.

Symptomen

Het paard heeft moeite met ademen en zal slap lijken,  vaak begint het met een neusbloeding en eindigt het in een longbloeding. Heel erg versnelde ademhaling en de slijmvliezen zijn bleek of blauw rood.

Behandeling & voorkomen

Het word behandeld met antibiotica, je kunt het voorkomen door middel van zware inspanning te vermijden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb